Skip to main content

Kedy (ne)konzumovať kávu?

| životný štýl

Je vhodné piť kávu hneď po prebudení? Alebo je lepšie chvíľu počkať?

Môže to byť individuálne, nejaké odporúčania ale existujú.

Konkrétne sa odporúča piť kávu najskôr 30 až 60 minút po prebudení, pretože počas tohto času sa hladina hormónu kortizolu v tele postupne znižuje.
Zjednodušene môžeme povedať, že kortizol je hormón stresu a jeho hladina je v tele najvyššia hneď po prebudení, aby nás pripravil na deň.
Ak teda s konzumáciou počkáme, hladina kortizolu v tele klesne a v tomto momente káva dokáže efektívnejšie zvýšiť hladinu energie a sústredenia, čím nám môže pomôcť zlepšiť celkový výkon počas dňa.

Mimochodom, neodporúča sa ani konzumácia kávy neskoro večer. Opäť sa jedná o individuálnu záležitosť, ale existujú dobré dôvody, prečo sa vyhnúť večernej kávičke. 
V princípe však ide o to, že kofeín môže blokovať účinky neurotransmitera nazývaného adenozín. 
Tento má inhibičné účinky na nervový systém. Počas dňa sa jeho hladina zvyšuje, čo vedie k nárastu ospalosti a chuti spať. Kofeín je štrukturálne podobný adenozínu a môže sa viazať na adenozínové receptory v mozgu, čím ich blokuje a zabraňuje teda adenozínu vykonávať jeho funkciu.
Taktiež je potrebné uvedomiť si, že  kofeín má diuretické účinky, čo znamená, že môže stimulovať tvorbu moču a zvýšiť močenie. No a týmto teda môže prísť k narušeniu spánku.