Skip to main content

Ako spoznáme, že pijeme málo tekutín?

| životný štýl

Minule sme sa venovali dehydratácii a jej vplyvu na výkon, kognitívne schopnosti a zdravie. Bolo by teda asi vhodné povedať si niečo aj o hydratácii.

Uvedieme si nejaké všeobecné odporúčania, nakoľko aj hydratácia je individuálna, a zároveň do hry vstupuje veľké množstvo faktorov, ktoré na ňu vplývajú.
 
Koľko tekutín by mal teda prijať dospelý človek za bežných okolností? Tým sa myslí, že sa nevenuje fyzicky namáhavej činnosti (ťažká práca, šport), a nachádza sa v prostredí, na ktoré je adaptovaný (klimatické podmienky, vlhkosť).
 
Podľa neurobiológa a profesora na Stanford University School of Medicine, Andrew Hubermana, by to malo byť v prvých 10 hodinách po prebudení v priemere 2,4 dcl za hodinu. Hovoríme celkovo o tekutinách a nie len o vode a dôraz platí na slovo priemerne. Neznamená to teda, že musíte vždy presne po hodine prijať uvedené množstvo tekutín. Niekedy to bude trvať dlhšie a inokedy bude odstup kratší, niekedy bude objem vyšší alebo nižší.
 
Podľa National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine je to 2,7 l pre ženy a 3,7 l pre mužov za deň.
 
Požiadavky pri športe budú, samozrejme, iné, ale tomu sa povenujeme nabudúce.
 

Aké sú indikátory toho, že pravdepodobne nie sme dostatočne hydratovaní?

Smäd

Smäd je jedným z prvých príznakov dehydratácie. Ak cítite smäd, je pravdepodobné, že vaše telo už potrebuje viac vody. Upozornenie - starší ľudia a ľudia s niektorými diagnózami môžu strácať schopnosť pociťovať smäd.
 

Farba moču

Keď je telo dobre hydratované, moč bude svetlej farby alebo takmer bezfarebný. Keď je telo dehydratované, moč môže mať tmavšiu farbu, často až hnedú alebo oranžovú. Na farbu moču majú vplyv aj skonzumované potraviny.
 

Frekvencia močenia

Ak močíte menej často, môže to byť znakom dehydratácie.
 

Malá alebo žiadna potivosť

Pot je jedným zo spôsobov, ako telo udržiava svoju teplotu. Ak je telo dehydratované, môže to obmedziť schopnosť tela potiť sa a mať tak negatívny dopad na termoreguláciu.
Na záver ešte jedno upozornenie. Neplatí, že čím viac tekutín, tým lepšie. Existuje aj hyperhydratácia, ktorá môže viesť k hyponatrémii (súvisí s poklesom hodnôt sodíka v krvi).