Skip to main content

Prečo budovať svalovú hmotu

Budovanie svalov je dôležité nielen pre športovcov a kulturistov, ale pre každého človeka, bez ohľadu na vek a pohlavie. Svaly sú zodpovedné za pohyb a stabilitu tela a tiež pomáhajú udržiavať správne držanie tela.

S prichádzajúcim vekom dochádza k prirodzenému úbytku svalovej hmoty, ktorý sa nazýva sarkopénia. Tento proces je spôsobený nielen starnutím, ale aj neaktívnym životným štýlom a zlou výživou. Svalová hmota môže klesať až o 3-5% každých desať rokov po veku 30 rokov.

Úbytok svalovej hmoty v dospelosti môže spôsobiť mnoho problémov, vrátane zníženej fyzickej výkonnosti, oslabenia kostí a zvýšeného rizika zranenia. Budovanie svalov však môže tento proces spomaliť a dokonca zvrátiť. Silné svaly tiež prispievajú k zlepšeniu metabolizmu a zníženiu rizika vzniku niektorých ochorení, ako sú cukrovka a srdcové choroby.

Preto by mal každý, bez ohľadu na vek, začať budovať svoje svaly. To je možné dosiahnuť pravidelným cvičením, ako sú silové tréningy a kardiovaskulárne cvičenie. Okrem toho je dôležité správne stravovanie s dostatočným príjmom bielkovín a ďalších živín, ktoré podporujú rast a regeneráciu svalových tkanív.

Existuje mnoho odborných štúdií, ktoré potvrdzujú význam budovania svalov pre zdravie a pohodu človeka. Jedna z nich, publikovaná v časopise JAMA Network Open v roku 2020, zistila, že nižší svalový objem bol spojený s vyšším rizikom úmrtia u starších dospelých. Táto štúdia tiež ukázala, že zvyšovanie svalového objemu môže mať priaznivé účinky na zdravie, ako je zníženie rizika zdravotných problémov a zlepšenie funkcie srdca a pľúc.

Ďalšia štúdia publikovaná v časopise Medicine and Science in Sports and Exercise skúmala účinky silového tréningu na starších dospelých a zistila, že silový tréning vedie k zlepšeniu fyzickej výkonnosti, funkčnej kapacity a kvality života u starších dospelých.

Tieto štúdie podporujú význam budovania svalov pre zdravie a pohodu a naznačujú, že aj starší dospelí môžu profitovať z pravidelného cvičenia s dôrazom na budovanie svalov.

 

Budovanie svalov nie je len o zlepšovaní svojho vzhľadu. Svaly sú kľúčové pre pohyb a udržiavanie dobrého zdravia, najmä keď sa starneme. S pribúdajúcim vekom sa znižuje svalová hmota a funkcia. Toto môže spôsobiť slabosť, krehkosť a zvýšené riziko zranenia a chorôb.

Pravidelné cvičenie a správna výživa sú najlepšie spôsoby, ako sa sarkopénii vyhnúť alebo ju spomaliť. Silové tréningy pomáhajú budovať svaly a udržať ich silné a zdravé. Nielenže vám to pomôže udržať si pohyblivosť a nezávislosť v starobe, ale aj zlepší vaše celkové zdravie. Takže neváhajte a začnite cvičiť už dnes, nech ste pripravení teraz ale aj do budúcna.