Skip to main content

Svaly a svalová pamäť

Je pravda, že keď sme niekedy v minulosti trénovali, a potom sme prestali, tak si to svaly pamätajú? Bude progres resp. návrat do formy po opätovnom tréningu rýchlejší?

Svalová pamäť je fenomén, pri ktorom sa svalové bunky, ktoré už boli trénované, a potom stratili svoju veľkosť alebo silu napríklad kvôli nedostatočnej aktivite (zranenie, zaneprázdnenosť), po návrate k tréningu rýchlo obnovujú a vrátia sa na svoju predchádzajúcu hladinu.

Ako to funguje?

Jedným z hlavných mechanizmov svalovej pamäte je zvýšené množstvo jadier v svalových bunkách, ktoré zostávajú, aj keď svalové bunky (myocyty) strácajú svoju veľkosť. Keď svalová bunka rastie počas hypertrofie (zväčšenie svalových buniek), tak je to spôsobené aj zvýšením množstva jadier v bunkách. Tieto jadrá pochádzajú od satelitných buniek, ktoré sa pri tréningu aktivujú a splynú so svalovými bunkami.

Aj počas prestávky v tréningu jadrá získané od satelitných buniek zostávajú v myocytoch ešte minimálne niekoľko rokov - niektoré zdroje uvádzajú 15 a viac. Svalové bunky s väčším počtom jadier môžu rýchlejšie rásť a zvyšovať silu, keď sa tréning obnoví. Aj preto sa hovorí, že ak ste už niekedy trénovali, vaša štartovacia čiara už nikdy nebude na nule.

Tréning je teda výborná investícia, ktorá sa určite oplatí. A to aj z dlhodobého hľadiska.